[an error occurred while processing this directive]
   
 Wilfrid Stinissen: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

Wilfrid Stinissens texter tar Guds existens på allvar

Skärtorsdagen

På skärtorsdagskvällen då lärjungarna samlas till måltid är Jesus medveten om att det är sista gången han är tillsammans med dem. Allt han säger och gör får därför en särskild kraft. Varje rörelse är laddad med innehåll. Jesus lämnar sitt testamente.

Han knäböjer inför sina vänner och tvättar deras fötter, en tjänst som normalt utförs av en slav. Johannes som upptecknat denna episod, betonar två ting.

För det första att djävulen redan ingett Judas tanken att förråda Jesus. Jesus tvättar inte lärjungarnas fötter därför att de är goda och älskvärda. Han gör det därför att han älskar med en kärlek som inte kan annat än gå till det yttersta. Jesus gör sig liten inför var och en. Även Judas, som redan är besatt av djävulen, får se sin Mästare ligga vid hans fötter.
Johannes betonar, för det andra, att Jesus är helt och fullt medveten om att Fadern har givit allt i hans händer, att han har gått ut från Gud och nu vänder tillbaka till honom. Jesus vet i denna stund att han är Gud. Den gest han utför är inte bara en väns vänlighet inför sina nära och förtrogna. Inte heller en lärares typexempel i ödmjukhet. Det som sker är att Gud knäböjer inför sin skapelse och tjänar den. Gud har inte bara blivit människa, han blir människans slav och intar själv den absolut nedersta platsen.
Inför detta mysterium blir det både komiskt och löjligt med den benägenhet vi har att vilja dominera andra, få ut vår rätt och upprätthålla vår värdighet. Om vi vill bli som Gud finns bara en väg: att djupt böja oss och tjäna.


Textkälla: Idag är Guds dag.
W Stinissen boktips

De tre heliga påskdagarna...

Extra påskläsning...

 W Stinissen meny: Arkiv | Stinissen just nu! | Wilfrid Stinissen | Brev till Dig | Vill du köpa W Stinissen bok

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.